marți, 22 martie 2011

Activitate cu amanuntul si activitate de comert cu ridicata in acelasi spatiu



Ionut Jingavalabil la 04-Nov-2010

Tags: OG 99/2000Ordinul 3512/2008stocuriraport de gestiunegestiune

Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in acelasi spatiu comercial desfasuram atat activitate de comert cu amanuntul cat si activitate de comert cu ridicata. Cum putem sa organizam activitatea contabila si operationala a firmei astfel incat sa nu contravina ordonantei 99/2000 art. 73 alin.23 potrivit careia exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare, se sanctioneaza cu amenda de la 2000 la 10000 lei si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati. Mentionez ca pentru cele doua tipuri de activitati exista autorizatii de la primarie.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
 Conform art 73 pct 22 din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata: 
 
 "   Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

 
    22. exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati".
 
 
Conform pct 30,33 si 35 din Ordinul 3512/2008:
 
  " 30. Contabilitatea analitica a bunurilor se poate tine pe baza uneia dintre urmatoarele metode: operativ-contabila, cantitativ-valorica, global-valorica.
 
Metoda cantitativ-valorica se poate folosi pentru contabilitatea analitica a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, marfurilor, animalelor si ambalajelor.
 
Metoda global-valorica se poate utiliza pentru contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor din unitatile de desfacere cu amanuntul, rechizitelor de birou, imprimatelor, materialelor folosite la ambalare, materialelor de natura obiectelor de inventar, echipamentelor de protectie in folosinta, precum si a altor categorii de bunuri.
 
    33. Metoda cantitativ-valorica pentru materii prime, materiale consumabile, materiale de natura obiectelor de inventar in depozit, semifabricate, produse finite, produse reziduale, marfuri, animale si ambalaje consta in tinerea evidentei cantitative pe feluri de stocuri in cadrul fiecarei gestiuni, iar in contabilitate a celei cantitativ-valorice. Conturile sintetice care reflecta stocurile de valori materiale se desfasoara in analitic pe gestiuni. Verificarea exactitatii inregistrarilor din evidenta de la locurile de depozitare si din contabilitate se efectueaza prin punctajul periodic dintre cantitatile operate in fisele de magazie si cele din fisele de cont analitic din contabilitate.
 
asupra concordantei stocurilor scriptice din fisele de magazie cu cele din fisele de cont analitic pentru valori materiale.
 
35. Metoda global-valorica se aplica pentru evidenta marfurilor si ambalajelor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul (magazine, restaurante, bufete etc.), folosindu-se formularul comun "Fisa de cont pentru operatiuni diverse" (cod 14-6-22) si raportul de gestiune, dupa caz.
 
Potrivit acestei metode, contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor se tine global-valoric, atat la gestiune, cat si in contabilitate, iar verificarea concordantei inregistrarilor din evidenta gestiunii si din contabilitate se efectueaza numai valoric, la perioade stabilite de unitate.
 
Raportul de gestiune se completeaza pe baza documentelor de intrare si de iesire a marfurilor si ambalajelor si de depunere a numerarului din vanzare, iar in fisele valorice (tinute pe gestiuni in cadrul conturilor de marfuri si ambalaje din contabilitate) inregistrarile se fac pe baza acelorasi documente.
 
Soldurile valorice ale marfurilor si ambalajelor aflate in gestiune se verifica pe baza raportului de gestiune predat la contabilitate sau cu ocazia inventarierii, dupa caz".
 
Avand in vedere aceste prevederi legale, pentru a evita contraventiile stabilite de OG 99/2000, cele 2 activitati ale firmei trebuie desfasurate in spatii separate, dar este posibila si compartimentarea spatiului existent astfel incat sa se poata desfasura ambele activitati.
 
Din punct de vedere operativ si contabil, evidenta va fi organizata pe 2 gestiuni:  gestiunea comert cu ridicata - utilizand metoda contabila cantitativ-valorica si gestiunea comert cu amanuntul utilizand metoda contabila cantitativ-valorica sau global-valorica.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu