marți, 22 martie 2011

Evidenta contabila pentru o placintarie



Mihaela Bentavalabil la 18-Ian-2011

Tags: OMFP 3055/2009OMFP 3512/2008raport de gestiuneinventarOMFP 1826/2003contabilitate de gestiune

Intrebare: Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa tinem evidenta contabila la o placintarie. Firma achizitioneaza faina si vinde 3 feluri de placinte la 3 preturi diferite. Facem receptie la materiile prime, bon de consum si bon de predare a produselor finite sau pe receptia de faina scriem cate placinte ar trebui sa iasa si trecem pretul de vanzare al acestora pentru a putea face raportul de gestiune? De obicei Garda Financiara cere raportul. In prima situatie nu vom avea raport de gestiune.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Potrivit OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile, raportul de gestiune nu este un document tipizat si nici reglementat de legiuitor.

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Prin urmare, in practica, bazandu-ne pe reglementarile anterioare, utilizarea acestui raport de gestiune este folosit in virtutea inertiei, si uneori are un deosebit de bun rol de organizare a gestiunii.
In plus, in acest document sunt consemnate realizarile de productie, situatie informativa foarte ulila atat administratorilor societatii, departamentului financiar – contabil, cat si organelor de control.
Dupa cum se cunoaste, potrivit OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, sunt mai multe metode de organizare a contabilitatii, dintre care amintim metoda inventarului intermitent sau a inventarului permanent, a costului de productie prestabilit sau a costului de productie determinat, metoda identificarii specifice.
In opinia noastra, cea mai frecventa forma de organizare a contabilitatii respecta urmatoarea politica contabila:
a) inventarul permanent ;
b) metoda de scadere din gestiune primul intrat primul iesit ( FIFO) ;
c) costul de productie este la costul efectiv realizat.
Din punctul de vedere al documentatiei in afara documentelor uzuale (NIR, bon de consum) societatea are obligatia evidentierii productiei realizate conform specificului propriu. Astfel, aceasta va utiliza un document de productie ce se regaseste sub diverse forme in societatile comerciale fie sub denumirea SItuatia Productiei fie, Raport de Productie fie, de ce nu, Raport de Gestiune cunoscut si de unele organe de control.
La fiecare stagiu de productie, in acest document se va reflecta productia realizata respectand cel putin urmatoarea structura logica: sold initial + intrari – iesiri = sold final. Evident, se necesita atentie la trecerea de la o perioada la alta.
Dorim sa va mai precizam ca evaluarea productiei se efectueaza conform pct. 52 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.
Un act normativ aplicabil direct specificului de productie este si OMFP 1826/2003 privind contabilitatea de gestiune, act normativ ce detaliaza si structureaza unele componente ale costului de productie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu