marți, 22 martie 2011

Import de bauturi alcoolice. Tratament fiscal-contabil



Ana Maria Georgescuvalabil la 21-Ian-2011

Tags: importcost de achizitiecurs valutarOrdinul 3055/2009

Intrebare: In luna decembrie 2010 societatea noastra a realizat un import de bauturi alcoolice din Republica Moldova. La 1 ianuarie 2011 societatea s-a inregistrat in scopuri de TVA prin optiune. In legatura cu acest import exista o lista de elemente de natura sa contribuie la formarea pretului de achizitie si anumite implicatii in legatura cu care dorim anumite clarificari sau confirmari de corectitudine. Lista cuprinde urmatoarele elemente:
a) cursul de schimb euro. Marfa s-a factura in Euro de catre furnizorul din Republica Moldova. Ce curs valutar vom lua in cosiderare la intocmirea receptiei? Cursul valutar inscris de documentul vamal, cursul din ziua facturarii, cursul BNR din ziua platii sau cursul valutar utilizat de Banca unde am depus OP-ul in vederea efectuarii platii?
b) cheltuieli de 300 de euro pentru obtinerea certificatului VI-1 necesar in vederea introducerii vinurilor pe piata U.E. Aceasta suma de bani am achitat-o cu ordin de plata in contul furnizorului insa avem dubii in legatura cu documentul primit (daca sa il consideram sau nu o factura). Ceea ce detinem este un document pe care scrie invoice, apare denumirea partenerului nostru, denumirea societatii noastre, data calendaristica si sunt mentionate cele 2 pozitii (1.factura de vinuri si 2.cei 300 euro pentru certificatul VI-1). In opinia noastra acesta este mai degraba un centralizator decat o factura, prezenta expresiei Invoice pe document ne pune in incurcatura (totusi documentul este semnat si stampilat de catre emitent). Daca pentru vinuri (separat de acest document) avem de asemenea un document pe care scrie invoice care poseda data si numar, nu are fi necesar sa detinem si pentru cei 300 euro un invoice separat cu data si numar? Din certificatele VI-1 pe care le-am primit odata cu marfurile am determinat ca emitentul acestor certificate este Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare din Rep. Moldova. Credem ca furnizorul vinurilor a achitat suma de 300 euro pentru obtinerea acestor certificate la autoritatea din Ministerul Agriculturii si aparent factureaza aceste sume catre noi pentru recuperarea celor 300 euro de la noi. Dorim sa stim daca e legitim sa mai solicitam un invoice cu data si numar sau sa consideram ca invoice acel "centralizator" (in opinia noastra).
c) cheltuieli cu comisioanele bancare. In contractul, acceptat de parti, dintre societatea noastra si furnizorul din Rep. Moldova se stipuleaza: toate achitarile trebuie sa fie efectuate de catre Cumparator deplin, fara retinerea unor taxe si comisioane bancare. Pe documentul denumit mai sus "centralizator" apare scris: toate platile trebuie efectuate integral de catre cumparator, neincluzand nicio taxa sau comision bancar. Partenerul nostru din Rep. Moldova are pretentia sa suportam noi inclusiv comisioanele bancare pe care banca dansilor le percepe in vederea incasarii platilor efectuate de noi. Astfel daca factura are suma de 1200 Euro noi am platit 1212 Euro pentru ca partenerul nostru are 12 euro comision de incasare.
Cum vom trata din punct de vedere contabil si fiscal suma de 12 euro (care depasesc valoarea de 1200 euro) care am platit-o in contul furnizorului desi datoria exprimata in euro era cu 12 euro mai mica (1200 euro). Cheltuiala deductibila, nedeductibila, poate sau nu participa la formarea pretului de achizitie? In vederea inregistrarii avem nevoie de vreun document din care sa reiasa aceasta speza bancara? Daca nu il putem obtine cum tratam aceasta diferenta?
d) cheltuieli cu vama. Cheltuielile vamale pot fi centralizate si distribuite proportional pe produsele achizitionate inglobandu-se astfel in costul de achizitie astfel incat receptia va contine nu doar pretul din factura ci si cresterile de valoare din cadrul cheltuielilor vamale?
e) cheltuieli cu TVA. TVA achitata poate fi centralizata si distribuita proportional pe produsele achizitionate inglobandu-se astfel in costul de achizitie astfel incat receptia va contine nu doar pretul din factura ci si cresterile de valoare din cadrul sume platite ca TVA? Mentionez ca la data receptiei (decembrie 2010) societate nu era inca inregistrata in scopuri de TVA. In luna ianuarie 2011 (odata cu inregistrarea in scopuri de TVA) intentionam sa diminuam valoarea de achizitie a acestor marfuri cu cota TVA, iar TVA sa-o inregistram in primul decont de TVA ca regularizare TVA dedusa.
f) cheltuieli cu accizele. Accizele achitate vor putea fi luate si ele in considerare la intocmirea receptiei in vedere stabilirii pretului de achizitie?
g) cheltuieli de transport. Vinurile au fost transportate cu autoutilitara Logan utilizata de societatea noastra in baza unui contract de comodat. Vom include si cheltuielile de transport (carburanti) in costul de achizitie al vinurilor. Daca vom intocmi astfel un decont pentru mentiunea acestor cheltuieli si vom distribui proportional cu valorile de intrare din factura nu vom inregistra separat: cheltuieli vamale, cheltuieli cu carburantii, etc. deoarece ar conduce la o dublare in privinta inregistrarii cheltuielilor.
h) cum vom trata o anumita pozitie din factura care contine un sortiment de vin ce a fost confiscat la Vama pe motiv ca nu sunt indeplinite conditiile de vamuire (s-a mentionat ca nu sticlele nu poseda timbre de marcaj accize). Pe procesul verbal se mentioneaza ca s-a dispus retrimiterea sticlelor la furnizor. Nu reiese insa din document care e situatia oficiala: s-au retrimis de catre ei sau doar nu au permis intrarea in tara urmand ca noi sa le transportam la furnizor. Dansii au spus ca trebuie sa faca acest proces verbal, dar ca nu vor retine marfa respectiva. Practic s-a permis intrarea in tara cu aceste sticle doar ca nu vom putea sa le receptionam intrucat apar pe acest proces verbal ca retrimise la furnizor. Este asadar o situatia foarte ciudata, administratorul a folosit in scop personal marfa respectiva insa cumva trebuie solutionata aceasta chestiune. Sa distribuim costul facturii si celelalte cheltuieli doar pe produsele receptionate si pur si simplu despre acestea sa nu mai mentionam nimic? Sau le receptionam si apoi le tratam ca niste marfuri confiscat de catre autoritati scazandu-le astfel din gestiune?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
La data intrarii in gestiune a bunurilor, se stabileste valoarea de intrare. Valoarea de intrare a bunurilor importate este costul de achizitie.

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

La pct. 51 din Reglementarile contabile conform Directivei a VI-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul 3055/2009, este definit costul de achizitie.
Costul de achizitie cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ de asemenea, comisioane, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata.
Prin urmare in costul de achizitie al bunurilor importate din Republica Moldova cuprinde pretul de cumparare si toate cheltuielile atribuibile direct, cum sunt: cheltuielile de 300 euro pentru obtinerea certificatului, comisionul bancar pentru care furnizorul a emis documentul, cheltuielile cu combustibilul consumat pentru efectuarea transportului, cheltuielile vamale (taxele vamale), TVA platita la organele vamale, accizele.
O tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunii. Data operatiunii pentru o achizitie de bunuri este data receptiei bunurilor.
Referitor la bunurile pentru care nu s-a acordat liberul de vama si s-a intocmit procesul verbal in care se mentioneaza ca se "dispune retrimiterea sticlelor la furnizor" consideram ca bunurile respective trebuie returnate conform procesului verbal, dar operatiunea de returnare trebuie consemnata intr-un documenta specific care sa poarte viza biroului vamal de iesire.   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu