marți, 22 martie 2011

Inregistrare bon spalatorie


Adriana Simionvalabil la 15-Oct-2010

Tags: Ordinul 3512/2008inregistrari contabile

Intrebare: Cum se inregistreaza un bon de spalatorie?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Inregistrarea in contabilitate a serviciilor prestate pe baza de bon fiscal (indiferent de valoare – deci si mai mici de 100 de lei) se poate efectua in urmatoarele conditii:
• entitatea solicita furnizorului factura aferenta serviciilor prestate, avand ca anexa bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal sau
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

• entitatea justifica cheltuielile efectuate cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal; documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizeaza efectuarea acestor cheltuieli. 
In cazul utilizarii decontului de cheltuieli, documentul utilizat este „Decont de cheltuieli – cod 14-5-5”, aprobat prin Ordinul 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, care va fi adaptat in mod corespunzator pentru decontari interne.
In concluzie, in situatia in care se efectueaza cheltuieli in cadrul unei deplasari interne, acest document se utilizeaza pentru decontarea cheltuielilor efectuate in lei de catre titularul de avans, fiind considerat un document justificativ atat pentru dovada efectuarii platilor cat si pentru inregistrarea cheltuielilor in contabilitate.
          
Acest document trebuie verificat si aprobat prin semnatura de catre persoanele competente care au urmatoarele obligatii:
• sa verifice legalitatea documentelor, exactitatea calculelor referitoare la decontarea sumelor primite drept avans si la  calcularea  eventualelor penalizari de intarziere;
• sa exercite controlul financiar preventiv si sa aprobe plata diferentei, daca este cazul.
Inregistrarile in contabilitate in cazul prezentat de dvs. sunt:
• inregistrarea acordarii avansului de trezorerie:
542 „Avansuri de trezorerie” = 5311 „Casa in lei”
• inregistrarea prestarii serviciului de spalatorie:
628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” = 542 „Avansuri de trezorerie”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu