marți, 22 martie 2011

Inregistrari contabile factura si bon fiscal



Mihaela Bentavalabil la 21-Feb-2011

Tags: bon fiscalfacturainregistrari contabileOMFP 3055/2009

Intrebare: Sunt o societate de comert cu amanuntul a materialelor de constructie si vand marfa atat persoanelor fizice cat si juridice. Va rog sa-mi dati solutii pentru urmatoarele cazuri:
1. La vanzarea catre persoane juridice emit bon fiscal dar si factura pe care mentionez ca este achitata cu bon fiscal nr ... . pana aici cred ca totul este simplu si corect dar mai departe in contabilitate nu stiu cum sa contabilizez factura. Ma refer la faptul ca bonul fiscal cu care este achitata factura este inclus in z (raportul zilnic) al casei de marcat si in articolul contabil 5311=707 este prinsa si valoarea din factura. In cazul acesta cu factura cum procedez?
2. In cazul de mai sus daca se produce doar vanzarea, se factureaza si urmeaza incasarea in zilele urmatoare care sunt inregistrarile in contabilitate?
3. Daca la vanzarea catre persoane juridice se negociaza pretul si apare un discount pe care il trec pe factura, care este monografia contabila si cum se scade acel discount din raportul de gestiune?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
1. Este evident faptul ca nu veti inregistra simultan venitul si TVA -ul colectat atat de pe factura, cat si de pe raportul fiscal Z. In practica, sunt urmatoarele situatii:
- se inregistreaza in evidenta contabila raportul Z integral cunoscand ca factura reflecta o vanzare deja efectuata in baza unui bon fiscal
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

- se evidentiaza distinct factura pentru urmarirea in analitic a clientului ce a solicitat factura, avand in vedere si obligatiile de conducere a evidentei contabile pe analitice si usoara intocmire a declaratiilor informative de livrari si achizitii pe teritoriul national (394), iar diferenta pana la raportul Z se inregistreaza in mod uzual.
Personal, consideram a doua varianta mai eficienta din punctul de vedere al organizarii contabilitatii deoarece asigura cunoasterea vanzarilor pe un anumit client si o mai usoara procesare a datelor din declaratiile informative.
Inregistrari contabile:
4111 “Clienti” = 707 “Venituri din vanzarea marfurilor” cu suma din factura
4111 “Clienti” = 4427 “TVA colectat” cu TVA aferent
5311 “Casa in lei” = 4111 “Clienti” cu valoarea facturii emise catre client
5311 “Casa in lei” = 707 “Venituri din vanzarea marfurilor” cu diferenta pana la raportul Z
5311 “Casa in lei”  = 4427 “TVA colectat” cu TVA aferent diferentei.
2. In cazul in care incasarea facturii se va face in zilele urmatoare, situatie aplicabila numai vanzarii catre persoane juridice, fara sa consideram ca dvs. oferiti aceasta posibilitate persoanelor fizice. 
Astfel, nu mai este posibila inregistrarea pe casa de marcat fiscala la momentul vanzarii, emitandu-se doar factura. Incasarea ulterioara se face pe baza unei chitante emise ( daca se achita cu numerar) sau prin incasare in contul de la banca. Ar fi posibila si incasarea ulterioara prin bon fiscal, in cazul in care bonul fiscal are rol de document aferent registrului de casa, dar se recomanda atentie la inregistrarea facturii si a bonului astfel incat sa nu se dubleze venitul si de asemenea denutararea raportului de gestiune ce atesat scaderea din evidenta contabila a marfurilor vandute.
Inregistrari contabile:
Emiterea facturii:
4111 “Clienti” = 707 “Venituri din vanzarea marfurilor” 
4111 “Clienti” = 4427 “TVA colectat” .
Incasarea ulterioara:
- cu numerar : 5311 “Casa in lei” = 4111 “Clienti”
- in contul de la baca : 5121 “Conturi la banci in lei” = 4111 “Clienti”.
3. Potrivit pct. 33 alin. (1) coroborat cu pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, in evidenta contabila pentru reducerile acordate pe aceasi factura la momentul vanzarii se va diminua venitul realizat. 
Inregistrare in contabilitate:
4111 “Clienti” = 707 “Venituri din vanzarea marfurilor” cu venitul dupa reducere
4111 “Clienti” = 4427 “TVA colectat” .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu