marți, 22 martie 2011

Lichidare de stoc. Regim TVA



Silviu Stoicavalabil la 11-Ian-2011

Tags: lichidare de stocTVAreduceri de pretcost de achizitie

Intrebare: O societate comerciala care si-a intrerupt activitatea in 2009, a ramas cu un stoc de marfa de 40.000 lei, marfuri alimentare si nealimentare. La finele anului 2010 a gasit un client pentru intreg stocul de marfa, care este dispus sa plateasca 10.000 lei.
Intrebare: Se poate aplica o reducere de pret asa de mare, care practic este sub pretul de cumparare? Diferenta de 30.000 lei este deductibil din punct de vedere al profitului si al TVA, sau trebuie achitat TVA neexigibila aferenta si diferentei de 30.000 lei?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Nu exista nicio interdictie din punct de vedere fiscal pentru vanzarea (lichidarea) stocurilor (de marfa, de materii prime etc.) sub costul de achizitie. In consecinta, se pot aplica reduceri de pret, iar diferenta de cost de achizitie nerecuperata prin pretul de vanzare este deductibila din punct de vedere al impozitului pe profit si TVA.

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Insa, daca respectivul client este o persoana afiliata societatii, atunci vanzarea trebuie efectuata la pretul pietei. Altminteri, fiind vorba de o intre persoane romane afiliate, organele fiscale au dreptul sa ajusteze suma venitului din vanzarea marfii, pentru a reflecta pretul de piata al marfurilor furnizate in cadrul acestei tranzactii, in temeiul art. 11 alin. 2 din Codul fiscal. Sunt considerate persoane afiliate persoanele fizice si juridice care detin, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare ori daca controleaza in mod efectiv societatea, precum si persoanele juridice terte care detin, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cele doua persoane juridice implicate (art. 7 alin. 1 pct. 21 lit. b si c din Codul fiscal. Spre exemplu, daca stocul de marfa este vandut catre un asociat care detine minimum 25% din capitalul social sau catre o societate comerciala in care acesta detine minimum 25% din capital, tranzactia se considerata a fi realizata intre persoane afiliate si pretul de vanzare convenit trebuie sa asigure recuperarea costului de achizitie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu