marți, 22 martie 2011

Marfa ridicata la poarta fabricii. Aviz de insotire



Silviu Stoicavalabil la 28-Feb-2011

Tags: aviz de insotirecodul fiscal

Intrebare: Furnizorul imi ofera marfa la poarta fabricii. Din varii motive furnizorul nu-mi emite aviz de insotire a marfii si nici factura la momentul ridicarii marfii. Ce document poate insotii marfa mea de la poarta fabricii furnizorului? Pot emite eu un aviz de insotire marfa? Nu vreau sa am probleme pe durata transportului, tanand cont ca sunt 600 km de parcurs.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Nu, nu puteti emite aviz de insotire a marfii pe timpul transportului in nume propriu, intrucat trebuie sa faceti dovada ca, anterior, marfa a intrat in proprietatea ori in posesia dvs. in mod legal, pe baza unui document care sa poata avea calitatea de document justificativ (de regula, factura sau aviz de insotire a marfii). Altminteri, neputand face dovada ca sunteti in mod legal posesorul marfii, aceasta va poate fi confiscata cu prilejul controalelor ce se pot face fie pe timpul transportului, fie chiar la locul de depozitare.

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Daca situatia descrisa este frecventa si este determinata de elemente obiective, art. 155 alin. 8 lit. b din Codul fiscal prevede posibilitatea cumparatorului de a emite facturi in numele si in contul furnizorului, dar cu respectarea stricta a conditiilor precizate la pct. 72 alin. 8 din Normele metodologice de aplicare, printre care:
- cele doua parti au incheiat un acord prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare;
- exista o procedura scrisa de acceptare a facturii;
- cumparatorul este stabilit in Comunitate si este inregistrat in scopuri de TVA in Romania;
- ambele parti (furnizorul si cumparatorul) trebuie sa notifice prin scrisoare recomandata organului fiscal competent aplicarea acestei proceduri de facturare, cu cel putin o luna calendaristica inainte de a o initia, si sa anexeze la notificare acordul si procedura de acceptare;
- factura trebuie sa contina elementele prevazute la art. 155 alin. 5 dim Codul fiscal si se emite de catre cumparator in numele si in contul furnizorului si se trimite acestuia, spre a fi inregistrata intr-un jurnal special de vanzari.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu