marți, 22 martie 2011

Mijloace fixe lipsa din gestiune. TVA. Inregistrari contabile



Irina Dumitrescuvalabil la 11-Ian-2011

Tags: mijloace fixeTVAinregistrari contabile

Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile a mijloacelor fixe, lipsa in gestiune si neimputabile, si daca pentru valoarea neamortizata a mijlocului fix unitatea plateste TVA. Mentionez ca mijlocul fix a fost achizitionat cu un TVA de 19%
Eu procedez dupa cum urmeaza:
Scoaterea din gestiune a unui mijloc fix la valoarea de inventar evidentiata in gestiune:
281=212 (valoarea amortizata pana la data scoaterii din gestiune)
6588.1=212 (valoare neamortizata- care este cheltuiala nedeductibila)
Inregistrarea TVA aferenta perioadei neamortizate-constitituita obligatoriu de plata catre bugetul de stat
635=4427(cota TVA- 19%)
Plata TVA din contul curent, catre bugetul de stat
4427=5121
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. c) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si TVA aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme; 

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

In acest sens, punctul 41 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsa din gestiune sau degradate si neimputabile, inclusiv TVA aferenta, dupa caz, pentru care s-au incheiat contracte de asigurare, nu intra sub incidenta prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata bunurile constatate lipsa din gestiune, cu exceptia celor la care se face referire la alin. (8) lit. a)-c), respectiv:
 a) bunurile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora, precum si bunurile pierdute ori furate, dovedite legal, astfel cum sunt prevazute prin norme; 
 b) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si activele corporale fixe casate, in conditiile stabilite prin norme; 
 c) perisabilitatile, in limitele prevazute prin lege; 
Astfel cum prevede pct. 6 alin. (5) din normele metodologice mai sus mentionate, in sensul art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, casarea activelor corporale fixe de natura bunurilor de capital prevazute la art. 149 din Codul fiscal nu constituie livrare de bunuri. Se aplica prevederile art. 149 din Codul fiscal pentru activele corporale fixe de natura bunurilor de capital casate, daca la achizitia sau, dupa caz, transformarea, modernizarea, fabricarea, constructia acestora taxa a fost dedusa total ori partial si daca urmatoarele operatiuni au intervenit in legatura cu un bun de capital dupa data aderarii: achizitia sau, dupa caz, fabricarea, constructia, prima utilizare dupa modernizare ori transformare. 
Punctul 18 alin. (4) stabileste ca baza de impozitare pentru active corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, altele decat bunurile imobile, este constituita din valoarea ramasa la care aceste bunuri sunt inregistrate in contabilitate, calculata in functie de amortizarea contabila, dar nu mai putin decat valoarea la care bunurile au fost imputate, in cazul bunurilor constatate lipsa din gestiune. Daca activele corporale fixe sunt complet amortizate, baza de impozitare este zero sau, dupa caz, valoarea imputata, in cazul lipsurilor imputabile. 
Potrivit art. 140 alin. (3) din Codul fiscal, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 1342 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei. 
„Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, cu exceptiile prevazute in prezentul capitol” (art. 1341 alin. (1)). 
Asadar, mijloacele fixe constatate lipsa din gestiune sunt asimilate unor livrari de bunuri efectuate cu plata.
Baza de impozitare a TVA aferenta mijloacelor fixe constatate lipsa din gestiune, neimputabile, este valoarea ramasa la care bunurile sunt inregistrate in contabilitate. Cota de TVA aplicabila este cota in vigoare la data la care intervine faptul generator, respectiv data la care sunt constatate lipsurile din gestiune.
Cheltuiala cu valoarea neamortizata a activelor corporale lipsa din gestiune este deductibila fiscal numai in masura in care aceasta cheltuiala este acoperita de valoarea recuperata in baza contractelor de asigurare incheiate.
Diferenta, inclusiv TVA, este nedeductibila la determinarea profitului impozabil.
Inregistrari contabile:
1. Lipsa la inventar:
% = 21xx
„Imoblizari corporale”
281
„Amortizari privind imobilizarile 
          corporale”
6583
  „Cheltuieli privind activele cedate 
     si alte operatii de capital”
2. TVA aferenta valorii ramase, cota aplicabila – 24%:
635 = 4427
   „Cheltuieli cu alte impozite,   „ TVA colectata"
   taxe si varsaminte asimilate”
TVA se va regulariza la sfarsitul perioadei prin inchiderea conturilor 4426 si 4427. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu