marți, 22 martie 2011

Receptie marfa aflata in custodie


Receptie marfa aflata in custodie

Mihaela Bentavalabil la 28-Feb-2011

Tags: OMFP 3419/2009OMFP 3512/2008nota de receptie

Intrebare: Sunt persoana juridica RO, platitoare de TVA si impozit pe profit cu punct de lucru in Constanta. Achizitionez materie prima secundara din tara si directionez aceste marfuri direct in zona libera-port Luminita, la un depozit al unei persoane juridice din RO care are drept de operare in zona libera si are contract de prestari servicii cu mine (depozitare, cantarire, incarcare marfa pe vas in vederea exportului meu). In contabilitatea mea am regim de custodie, insa cine trebuie sa faca receptia marfii-NIR? Care este traseul corect al documentelor de gestiune, atata timp cat nu am depozit insa am contract de prestari servicii cu o firma din zona libera-port Luminita, pentru depozitare si operatii aferente export?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
In opinia noastra, obligatia intocmirii Notei de receptie revine proprietarului marfii, respectiv dvs., ce aveti obligatia sa va organizati gestiunea avand in vedere ca NIR -ul reprezinta documentul ce atesta intrarea in patrimoniu al bunurilor. 

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Dupa cum cunoastem, marfuri in custodie nu reprezinta marfuri iesite din patrimniul societatii, ci bunuri transmise temporara sau supuse prelucrarii la un tert. Evidenta bunurilor aflate in custodie este tot in obligatia dvs., insa si tertul (proprietarul depozitului) va conduce evidenta bunurilor folosind conturi extrabilantiere.
Totusi, analiza trebuie detaliata, studiind daca este intr-adevar necesar sa efectuati intocmirea NIR -ului. Astfel, avem in vedere prevederile din OMFP 3512/2008 privind documentele financiar – contabile, ce stabilesc:
NOTA DE RECEPTIE SI CONSTATARE DE DIFERENTE (Cod 14-3-1A)
1. a) Serveste ca:
- document pentru receptia bunurilor aprovizionate;
- document justificativ pentru incarcare in gestiune;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate.
b) Se foloseste ca document de receptie obligatoriu numai in cazul:
- bunurilor materiale cuprinse intr-o factura sau aviz de insotire a marfii, care fac parte din gestiuni diferite;
- bunurilor materiale primite spre prelucrare, in custodie sau in pastrare;
- bunurilor materiale procurate de la persoane fizice;
- bunurilor materiale care sosesc neinsotite de documente de livrare;
- bunurilor materiale care prezinta diferente la receptie;
- marfurilor intrate in gestiunile la care evidenta se tine la pret de vanzare.
c) in alte cazuri decat cele mentionate la lit. b), receptia si incarcarea in gestiune, dupã caz, si inregistrarea in contabilitate se fac pe baza documentului de livrare care insoteste transportul (factura, avizul de insotire a marfii etc.).
Dupa cum observam ca dvs. efectuati imediat un export, precizarea din actul normativ mai sus amintit nu conduce la obligatia intocmirii NIR-ului. Astfel, noi consideram ca justificarea exportului se face conform OMFP 3419/2009, pentru care consideram obligatoriu urmatoarele documente minimale:
- declaratie vamala de export din care sa rezulte ca bunurile au parasit teritoriul national, cantitatea si felul bunurilor exportate;                 
- factura de livrare a marfurilor din care sa rezulte cumparatorul;
- documentul de transport al bunurilor   din care sa rezulte ca transportul este facut de dvs. sau de un tert in numele dvs. conform art. 143 alin. (1) din Codul fiscal.
Ca si incheiere, legea nu precizeaza un circuit al documentele si nici nu ar trebui sa precizeze asa ceva, avand in vedere ca fiecare entitate este distincta de alte entitati, iar astfel dvs. veti organiza un circuit al documentelor care sa raspunda nevoilor proprii ale societatii.   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu