marți, 22 martie 2011

Receptie marfa. Curs valutar



Irina Comavalabil la 06-Mar-2011

Tags: curs valutarOMEF 3055/2009

Intrebare: La ce curs de schimb valutar se inregistreaza marfa receptionata pe baza a mai multor avize de insotire a marfii care vor fi inchise ulterior cu o singura factura, factura care poate fi cu data uterioara si de 3 saptamani? Ex ..timp de 3 saptamani (1-21 ) primesc marfa in fiecare zi pe baza de avize insotire marfa si toate aceste avize vor fi inchise ulterior cu o factura datata pe 22 a lunii? Precizez ca sunt achizitii intracomunitare de marfa.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
In ceea ce priveste receptia marfurilor sunt aplicabile prevederile art. 155 din OMEF 3055/2009 privind reglementarile contabile, care precizeaza:
„155. - (1) inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

(2) in general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Totusi, pot exista decalaje de timp, de exemplu, pentru:
- bunuri vandute in consignatie sau stocurile la dispozitia clientului;
- stocuri gajate livrate creditorului beneficiar al gajului, care raman in evidenta debitorului pana la vanzarea lor;
- bunuri receptionate pentru care nu s-a primit inca factura, care trebuie inregistrate in activele cumparatorului;
- bunuri livrate si nefacturate, care trebuie scoase din evidenta, transferul de proprietate avand loc;
- bunuri vandute si nelivrate inca, pentru care a avut loc transferul proprietatii.
Cursul valutar folosit la receptia marfii depinde de conditia de livrare Incoterms.
Astfel:
Daca aveti conditie de livrare ExWorks:
Produsul si riscurile se transfera cumparatorului, incusiv plata transportului si costul asigurarii de la poarta fabricii vanzatorului. In acest caz cursul valutar folosit pentru receptia bunurilor este cel din data expedierii acestora de la vanzator, intrucat transferul riscurilor si beneficiilor se efectueaza in acel moment.
Daca aveti conditie de livrare DDP
Vanzatorul isi indeplineste obligatia de livrare in momentul in care marfa a fost pusa la dispozitia cumparatorului, la locul convenit din tara importatoare. Vanzatorul trebuie sa suporte toate cheltuielile si riscurile legate de aducerea marfii in acest loc inclusiv a taxelor vamale, a altor taxe si speze oficiale care se platesc la import, precum si a costurilor si riscurilor de indeplinire a formalitatilor vamale. In acest caz cursul valutar folosit pentru receptia bunurilor este cel din data primirii efective a marfurilor, intrucat transferul riscurilor si beneficiilor se efectueaza in acel moment.
Asadar, trebuie analizat, in functie de contractul incheiat de achizitie a bunurilor, momentul cand se efectueaza transferul riscurilor si beneficiilor a marfurilor de la vanzator la cumparator. 
Din punct de vedere al TVA, in cazul dvs.acesta se inregistreaza si se declara la cursul valutar din data emiterii facturii, aplicabile fiind prevederile art 135 alin (3) din Codul fiscal.
 „Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri
(1) in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.
(2) in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1), daca aceasta este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu