marți, 22 martie 2011

Scoaterea din uz a obiectelor de inventar in folosinta. Procedura



Irina Dumitrescuvalabil la 17-Dec-2010

Tags: OMFP 2861/2009obiecte de inventarOMEF 3512/2008

Intrebare: Care este regimul obiectelor de inventar cu perioada mai mare de 1 an de la achizitionare, la inventariere? Pentru a scoate din inventar, obiectele de inventar (echipamentele de lucru- salopetele, tricourile- au tot regim de obiecte de inventar, pentru a le putea tine evidenta pe persoane) uzate si care nu mai pot fi folosite, cu vechime de peste 1 an (chiar 2-3 ani) ce etape trebuiesc parcurse? Este deajuns un proces verbal de casare, constatandu-se de comisia de inventariere uzura lor? Trebuie adusa si o alta dovada a casarii lor?... Sau trebuie sa le predam catre o societate specializata cu care sa facem un contract in acest sens?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
In conformitate cu dispozitiile art. 2 alin.(1) din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii aprobate prin OMFP 2861/2009, entitatile au obligatia sa efectueze inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute, la inceputul activitatii, cel putin o data in cursul exercitiului financiar pe parcursul functionarii lor, in cazul fuziunii sau incetarii activitatii, precum si in urmatoarele situatii: 
   a) la cererea organelor de control, cu prilejul efectuarii controlului, sau a altor organe prevazute de lege; 
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

   b) ori de cate ori sunt indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune, care nu pot fi stabilite cert decat prin inventariere; 
   c) ori de cate ori intervine o predare-primire de gestiune; 
   d) cu prilejul reorganizarii gestiunilor; 
   e) ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora; 
   f) in alte cazuri prevazute de lege. 
 
Rezultatele inventarierii se inscriu de catre comisia de inventariere intr-un proces-verbal. Procesul-verbal privind rezultatele inventarierii trebuie sa contina, in principal, urmatoarele elemente: data intocmirii, numele si prenumele membrilor comisiei de inventariere, numarul si data deciziei de numire a comisiei de inventariere, gestiunea/gestiunile inventariata/inventariate, data inceperii si terminarii operatiunii de inventariere, rezultatele inventarierii, concluziile si propunerile comisiei cu privire la cauzele plusurilor si ale lipsurilor constatate si persoanele vinovate, precum si propuneri de masuri in legatura cu acestea, volumul stocurilor depreciate, fara miscare, cu miscare lenta, greu vandabile, fara desfacere asigurata si propuneri de masuri in vederea reintegrarii lor in circuitul economic, propuneri de scoatere din functiune a imobilizarilor corporale, respectiv din evidenta a imobilizarilor necorporale, propuneri de scoatere din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar si declasare sau casare a unor stocuri, constatari privind pastrarea, depozitarea, conservarea, asigurarea integritatii bunurilor din gestiune, precum si alte aspecte legate de activitatea gestiunii inventariate (art. 42). 
 
Propunerile cuprinse in procesul-verbal al comisiei de inventariere se prezinta, in termen de 7 zile lucratoare de la data incheierii operatiunilor de inventariere, administratorului, ordonatorului de credite sau persoanei responsabile cu gestiunea entitatii. Acesta, cu avizul conducatorului compartimentului financiar-contabil si al conducatorului compartimentului juridic, decide asupra solutionarii propunerilor facute, cu respectarea dispozitiilor legale (art. 43). 
 
Prin urmare, scoaterea din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar in folosinta se poate efectua in urma operatiunii de inventariere pe baza propunerii exprimata de catre comisia de inventariere si aprobata de catre managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice. Comisia de inventariere va propune de asemenea si modalitatea de distrugere/valorificare a bunurilor.
 
Pentru scoatere din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar in folosinta se va intocmi formularul Proces-Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA). Functiunea si continutul minimal al acestui document se regasesc in anexele 2, respectiv 3 la OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.
 
Societatea va face dovada ca bunurile au fost distruse prin proces verbal de distrugere sau contractele incheiate cu unitati specializate in colectarea/valorificarea deseurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu