marți, 22 martie 2011

Transfer program subventional de la un PFA la un SRL


Mihaela Bentavalabil la 17-Feb-2011

Tags: OUG 44/2008PFA

Intrebare: Am si un PFA si un SRL si as vrea sa renunt la PFA dar nu stiu cum sa fac in situatia in care pe el am accesat un program FERMIERUL si am achizitionat niste utilaje agricole la care mai am de platit si nu vreau sa pierd finantarea. Pot sa fac in asa fel incat sa trec utilajele pe SRL incat totul sa fie in regula?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Din punct de vedere comercial, PFA detine patrimoniul de afectiune conform art. 2 lit. j) din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatii de PFA, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale. Cum si SRL detine un patrimoniu, consideram ca puteti transfera, iar prin transfer intelegem vanzare, donatie etc., activul finantat de la PFA la SRL.

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Din punct de vedere fiscal, retinem ca potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21 lit. c) din Codul fiscal, persoana fizica ce detine mai mult de 25% din capitalul social al unei persoane juridice este considerata o persoana afiliata. In acest caz, valoarea acestei tranzactii poate fi analizata de autoritatea fiscala ca o tranzactie intre doua persoane afiliate. Astfel, autoritatea fiscala are dreptul sa verifice daca vanzarea intre PFA si SRL s-a efectuat la pretul de piata, analizand ceea ce in limbajul comun sunt definite ca preturi de transfer, avand in vedere art. 19 alin. (5) din Codul fiscal.
Din punctul de vedere al contractului de finantare, consideram ca respectarea tuturor clauzelor din contract, inclusiv perioada de detinere in patrimoniu a activelor finantate nu conduce la restituiri de fonduri. Desigur ca acesta este un principiu general, insa din cunostiintele noastre, majoritatea contractelor de finantare impun conditii de pastrare in patrimoniu a activelor finantate o anumita perioada de timp, de obicei de lunga durata. Vanzarea activelor finantate inainte de expirarea acestei perioade conduce in mod automat la restituirea sumelor finantate si la plata unor dobanzi de intarziere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu