marți, 22 martie 2011

Vanzare sub pret achizitie




Tags: OG 99/2000inregistrari contabileimpozit pe profitTVA

Intrebare: Ce conditii trebuie indeplinite si ce documente trebuie intocmite pentru a putea vinde sub pretul de achizitie (marfa aflata in stoc de 1 an). Daca marfa este deteriorata si nu se mai poate vinde ce documente trebuie intocmite pentru scoaterea din gestiune? Va rog monografie si implicatii fiscale.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Ca si regula generala, vanzarea sub costul de achizitie sau productie este interzisa de art. 17 din OG 99/2000 privind comecializarea produselor pe piata. Totusi, acest act normativ defineste posibilitatile de vanzare sub costuri cu respectarea anumitor proceduri prevazute de aceasta.

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

In esenta,  sunt posibile 2 situatii:
- vanzari de lichidare
- vanzari de soldare.
Pentru fiecare din acestea sunt prevazute proceduri diferite si perioade diferite in an cand pot fi aplicate. Cateva dintre documentele prevazute de ordonanta necesare pentru bunurile care vor fi vandute sub costuri sunt:
- documente justificative privind intrarea in patrimoniu
- notificare depusa la primaria de unde apartine societatea/punctul de lucru
- documente ce atesta efectuarea platilor catre furnizorii bunurilor
Publicitatea efectuata pentru soldare/lichidare, anunturi in magazin etc. Se recomanda efectuarea intocmai a procedurii regasite si in norma metodologica pentru aceasta ordonanta.
Vanzarea marfurilor se inregistreaza prin articolul contabil:
4111 “Clienti” = 707“Venituri din vanzarea marfurilor”
4111 “Clienti” = 4427 “TVA colectat”.
Descarcarea gestiunii marfurilor vandute:
607 “Cheltuieli privind marfurile” = 371 “Marfuri”.
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, consideram intreaga cheltuiala cu marfa deductibila la determinarea impozitului pe profit, chiar daca nivelul venitului realizat este mai mic decat cheltuiala, daca preturile realizate sunt preturile de piata pentru acele produse, maximul posibil de realizat in conditiile date, avand in vedere scopul realizarii de venituri conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.
Din punctul de vedere al TVA, consideram ca nu se va ajusta TVA – ul dedus la achizitia marfurilor deoarece vanzarea de marfa se va face in scopul taxabil al TVA conform art. 145 din Codul fiscal.
Pentru marfa degradata ce nu mai poate fi valorificata in nici un fel, sunt aplicabile urmatoarele prevederi normative:
- din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuiala cu stocul de marfa este o cheltuiala nedeductibila, conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.
- din punctul de vedere al TVA, potrivit art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, aceasta casare de bunuri nu este in sfera TVA Normele metodologice de la acest articol stabilesc in sarcina societatii dovada faptului ca bunurile nu se mai intorc in circuitul economic. 
Astfel, ca si documente, consideram ca sunt necesare documentele de inventariere si evaluare a bunurilor degradate calitativ, procesul verbal al comisiei de inventariere si de casare, o dovada ca bunurile nu se mai intorc in circuitul economic ce ar putea sa fie un contract si un proces verbal intocmit cu o societate de colectare si reciclare a deseurilor, sau alta forma de reciclare, dupa caz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu